Algemeen

Wapen van Colombia

Colombia is een land 28 keer zo groot als Nederland in het noordwesten van Latijns-Amerika. De totale oppervlakte van het land is 1.138.910 vierkante kilometer. Dit grote oppervlak wordt door zo’n 49 miljoen mensen bewoond. De hoofdstad van Colombia is Bogota wat in het departement Cundinamarca ligt. In totaal heeft Colombia 32 departementen die ieder weer onderverdeeld zijn in regio’s en departementen. Medellin, de tweede grootste stad van Colombia ligt in het departement Antioquia. De nationale munteenheid is de Colombiaanse peso. In Colombia wordt Spaans gesproken (de officiële taal). Daarnaast leven er nog kleine (met name in de bergen en in het stroomgebied van de Amazone) gemeenschappen waar men nog de originele talen spreekt.

Colombia is een land met vele verschillende bevolkingsmixen. Maar een klein gedeelte van de bevolking is van inheemse afkomst: 50% van de bevolking is Mesties. Dit houdt in: half blank, half Indiaans. 43 % van de bevolking is blank en van Spaanse afkomst en tot slot is 13% van de bevolking van Afrikaanse afkomst. De meerderheid van de Colombiaanse bevolking is katholiek, maar naast deze religie wordt er door de inheemse bevolkingsgroepen ook nog diverse Indiaanse geloofsovertuigingen aangehangen.

Ondanks dat Colombia rond de evenaar ligt, kent het land maar liefst vier verschillende klimaat zones. Dit komt door de grote hoogte verschillen in het land. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende klimaten behorend bij de hoogtes:

– Land dat lager ligt dan 1000 meter heeft een gemiddelde temperatuur van 24 graden.
– Land dat tussen de 1000 meter en 2000 meter hoogte ligt, heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden.
– Land dat tussen de 2000 en 3000 meter ligt, heeft een gemiddelde temperatuur van 12 graden.
– Boven de 4500 meter is de temperatuur zo laag dat men daar de eeuwige sneeuw kan vinden.

Colombia valt qua klimaat en landschap in zes regio’s in te delen. De noordelijke regio bevindt zich aan de Caribische zee en wordt Región Caribe genoemd. In het westen bevindt zich de Región Pacifica. Dit gebied ligt tussen het Andesgebergte en de Pacifische Oceaan in. Het gebied waar de bergketens bevinden van de Andes wordt Región Andes genoemd. Región Orinoquía ligt in het westen van Colombia. Dit is vooral een moerassig gebied en bevat savannevlaktes. Het zuidoosten van Colombia valt in de Amazone, het tropische regenwoud, en wordt daarom Región Amazónica genoemd. De eilanden van Colombia zijn ingedeeld in de Región Insular.

Colombia heeft een erg rijke culturele geschiedenis waarvan al diverse culturele monumenten en bezienswaardigheden een plekje hebben veroverd op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Naast deze culturele rijkdom kent Colombia ook een erg brede variatie van Flora en Fauna. Colombia is mede dankzij deze rijkdom aan Flora en Fauna een van de grootste bloemen, koffie en fruit exporteurs ter wereld en mag hier met recht trots op zijn.